Blog Post

Nyheter
14 April 2016

Det viktigste valget i ditt liv

På fredag 15. april skal du kanskje gjøre et av de viktigste valgene du skal gjøre noen gang. Du skal ta et valg om hvilken retning du vil gå i høyere utdanning, men ikke minst, du skal kanskje bestemme deg for hvor du skal bo de neste årene! Siden du nå leser dette innlegget, er det vel tenkelig at du vurderer å flytte til Alta. Valget du tar vil påvirke resten av ditt liv.

I august 2003 satt en delvis arbeidsledig, sylfersk og allerede avkledd hæroffiser på uteserveringa på en nattklubb i Namsos. En av hans aller nærmeste venner kommer til bordet og sier: “Thomas, hva skal egentlig du gjøre til høsten?” “Tjæh, må vel finne på noe” er det relativt åpne svaret. “Bli med til Alta, jeg flytter dit om 14, dager, skal studere friluftsliv” sa Pål. Jeg tok et valg! *HIGH FIVE* 14 dager senere sjekka undertegnede og kompisen inn på hver sin hybel i Alta.

Målet var klart, å komme seg tilbake i grønt så fort som mulig. Å fullføre årstudiet i økonomisk og administrativ ledelse var plan b før jeg gikk inn i skolebygget for første gang. De første dagene var surrealistiske. Sommeren på gutterommet hjemme hos ho mor hadde på en måte vært ferie, nå sto jeg der, for alvor i det “sivile hælvete”. Første skoledag ringte jeg min kollega Inge fra forsvaret, som nettopp hadde begynt på krigskolen på Linderud. Meldinga var klar: ”Hold deg unna! Det går ikke an å overleve her!”.

ukasjefen1

UKA-sjæf 2004, for anledningen ukritisk ikledd cowboyhatt

Men, jeg måtte nå gjøre det beste ut av det, og det var selvfølgelig mange nye mennesker å bli kjent med. De rutinerte andre- og tredjeårsstudentene dro oss med på Kroa, et lite bomberom i en kjeller på det som i dag kalles campus. Etter noen øl fikk jeg høre at det gikk an å jobbe som frivillig i denne baren. Tja, jeg hadde jo alltid syntes det så litt kult ut å jobbe i bar, og takket bedugget ja til det tilbudet. Et par dager etter var det et møte for alle frivillige. Den nyankomne forsvarsmannen hadde sikkert vært både breial og freidig i sin første dager i Nordlysbyen, og det var bred enighet om at jeg burde være bartendernes representant i styret i Studentersamfunnet. Jeg tok et valg! Ja, dette skulle jeg gjøre! Plutselig hadde mye forandret seg, jeg hadde fått meg et verv som krevde at jeg måtte være tilstede i studentmiljøet. Dette var en snarvei til å bli kjent med enda flere, og ikke minst, det var en motorvei til god trivsel. Noen uker etter dette fikk jeg et spørsmål fra styrelederen i Samfunnet. Vi måtte finne en sjef for studentuka. Var jeg interessert? Jeg tok et valg! Plutselig var jeg UKA-sjæf. Nå ble jeg kjent med enda fler folk, sponsorer og samarbeidspartnere, jeg fikk nye venner, utenfor studentmiljøet. Jeg fikk i løpet av veldig kort tid et veldig stort nettverk, og studieåret mitt ble helt annerledes enn jeg noen gang hadde forutsett.

Bare på Studenthuset City Scene hadde vi i 2015 over 100 artister fordelt på ca 60 arrangement.

Litt utpå vårparten måtte jeg ta en liten runde med meg selv. Planen om å komme seg tilbake til grønt hadde tatt lenger tid enn planlagt, hva nå? Jeg tok et valg! Jeg bestemte meg for å bli. Året hadde vært veldig innholdsrikt. Jeg hadde fått gjort alt jeg ville. Jeg hadde fått nye venner, jeg hadde fått nye opplevelser, jeg hadde blitt bartender, jeg hadde blitt konsertarrangør! På mange måter hadde jeg skiftet syn på livet. Alt basert på valgene jeg tok underveis.

I dag kan jeg se tilbake på resultatet. Jeg har fått være med å starte barer og spisesteder, jeg har arrangert festivaler og mange hundre konserter, jeg har blitt kjent med flere tusen mennesker, jeg har fått gjort stort sett det jeg har hatt lyst til å gjøre hele tiden. Jeg jobber fortsatt som bartender, jeg er fortsatt konsertarrangør, og jeg lever akkurat det livet jeg ønsker å leve. Alt takket være et valg jeg tok, en augustkveld på uterserveringa på en nattklubb i 2003. Nå er det du som skal ta et valg. Om du lurer på om det går an å bo på et sted som Alta, må jeg si ja.

Foto: Daniel Wethrell

Foto: Daniel Wethrell

Kommer du til Alta er alle muligheter åpne. Alta har ca 20.000 innbyggere, det er nok til at du har alt du må ha, og lite nok til at det er rom for å gjøre det du vil. Som tilflytter til Alta er det lett å bli tatt godt i mot, om folk ser at du vil bidra. Det går faktisk an å komme seg fra Alta Sentrum til Oslo sentrum på ca 3 timer, flere ganger daglig, så selv om det føles langt borte, er det ikke så langt likevel. Det går an å oppleve mye i Alta, uavhengig av hva du liker å gjøre. Idrettsmiljøet er veldig stort, og kulturlivet står ikke tilbake for noen byer på samme størrelse. Bare på Studenthuset City Scene hadde vi i 2015 over 100 artister fordelt på ca 60 arrangement. Det er mer enn en konsert i uka. Du skal slite med å få med deg alt. Om du velger å bli frivillig hos oss får du stort sett alle konsertene gratis, og det hjelper selvsagt litt.

Valget jeg tok den augustkvelden er det beste valget jeg har tatt i mitt liv. Når du har tatt ditt må du gjøre det beste ut av det. Engasjer deg i studentmiljøet, delta i frivillig arbeid. Bli kjent med folk, både studenter og andre. Det er nå det starter. Det er nå DU må velge.

Lykke til
thomas_katt

Foto: Ola Marius Aune

Foto: Ola Marius Aune