En samisk festuke i vente

Se spektakulære Čuollogeađgi / The Silhouette Stone, svekse Katarina Barruk, Arrvas, Agy, finske Amoc og Max Mackhé & Gumpegoddi geriljá live på Studenthuset City Scene
01 February 2016

Sami Music Week

Denne uken får vi besøk av Alta Sami Music Week, som skal arrangere flere konserter og første utgave av Sami Awards hos oss. Blant de som kan oppleves live hos oss i løpet av uken er den finske rapperen Amoc, Arvvas med Steinar Ragnes i spissen, og ikke minst “vår egen”, tidligere frivllige Agnete Båtnes Braaten, alias Àgy. I tillegg feirer vi Samefolkets dag, lørdag, med Max Mackhé & Gumpegoddi Geriljá. 

Sami Music Week starter på onsdag 3. februar og åpner programmet til festivalen med første platerelease. Spektakulære Čuollogeađgi / The Silhouette Stone er tilbake på konsertscene med en ny plate og stjernespekket artistlag. Čuollogeađgi / The Silhouette Stone er et prosjekt av Inga Ravna Eira med musikk av Patrick Shaw Iversen. Sammen med joik og musikk er Čuollogeađgi en særpreget, original og eksplosiv konsert med diktene til Inga Ravna Eira i sentrum. Musikken beveger seg mellom improvisasjon, joik, beats og elektrojazz. Dette skjer onsdag 3. Februar – Studenthuset City, kl. 21.00. Merk; Quiz vil pågå som normalt på City Scene.

Les mer om de medvirkende her.

En kommende samisk musikkstjerne

Katarina Barruk, En kommende samiske musikkstjerne fra Sverige holder sin første releasekonsert i Norge, torsdag 4. Februar – Studenthuset City, klokken 22.00.

Svenske Katarina Barruk har allerede etablert seg som en fantastisk artist innen det samiske musikkmiljøet i Norden. Hun skriver egne tekster på Umesamisk og komponerer i krysningen singer/songwriter-sjangeren, pop and rock. Hun har samarbeidet med produsent Frode Fjellheim om og er nå klar med debutalbumet “Baruos”. Báruos rett oversatt betyr åpen, åpenbar. Katarina sier selv at musikken er nyskapende hvor joik har en sentral plass, og at hun har lyst å nå inn i følelsene til lytterne med sin musikk. Katarina Barruk med sangen Evelina er en av de 18 samiske artistene som er nominert til “Årets samiske radiolåt” av NRK Sapmi. Relasekonserten til Katarina Barruk i Norge kan du ikke gå glipp av og Studenthuset City er der hvor det skjer på torsdag 4. Februar.

 

arvvas

Historiens første Sami Music Awards

Programmet til Sami Music Week den 5. februar markerer uka med flere store arrangement. Først er det en storslått teaterforestilling for barn i Kultursalen i Alta. Deretter avsluttes dagen med Sami Music Awards show, med prisutdeling og påfølgende konserter.

Alta Kultursal, kl. 10.00:
Sami Music Week i samarbeid med Alta samiske språksenter og Alta Sami Siida presenterer Sámi Mánaid Teáther fra Tana med forestilling “Ronja Roverdatter/Ronja Rievvarnieida”. Forestillingen er fullbooket på under en dag. Det er over 500 barn fra hele Alta som var meldt inn av barnehager og skoler til denne forestillingen.

5. februar på Studenthuset City, klokken 19.00
Samiske artister har fått sin egen form for Spellemannspris. Denne utdelingen kalles Sámi music Awards, og denne prisutdelingen avholdes for første gang i år. Hoved formål med SMA er å gjøre samiske artistene bedre kjent for både publikum og musikkbransjen i Norge. Det er i forbindelse med Sámi Music Week i Alta at denne prisutdelingen finner sted. Sámi Music Week er en paraplyorganisasjon for forskjellige aktiviteter som skjer i Alta første uke i februar hvert år. I år deles ut priser i tre klasser: «Tradisjonsbærer» som hedrer en tradisjonell joiker, «Åpen klasse» vinner – en artist/band som jobber i crossover sjanger inspirert av samiske musikktradisjoner og «Årets samiske radiolåt 2015» som publikum har selv stemt frem.

Show “Sami Music Awards” – Studenthuset City i Alta 5. februar, kl. 19.00.
Programmet sendes direkte av NRK Sápmi. Altså fullt show med TV kameraer, flott musikk og gjesteartister. Bli med, kanskje kommer nettopp du også på TV skjermen.

Det er gratis inngang på Sami Music Awards.

Kveldsdriv, med Arvvas, Amoc og Àgy
Dørene åpner til første konsert klokken 21:00, med konsertstart 22.00. Deretter åpner vi dørene på ny etter en kjapp change-over, rundt midnatt. 

ARVVAS er det nye samarbeidsprosjektet mellom joikeren Sara Marielle Gaup Beaska og bassisten og sangeren Steinar Raknes. I duoen Arvvas møtes Steinar Raknes og Sara Marielle Gaup gjennom joik og Americana, og skaper ny musikk full av energi. Raknes med sin raspe stemme og nyskapende krumspring på sin kontrabass er et orkester i seg selv, og sammen med Gaups tradisjonsrike samt innovative joik smelter Arvvas musikk naturlig sammen, som to elver som møtes. Musikken er vakker, nedstrippet og melodiøs og samtidig spontan og leken.

Steinar og Sara Marielles fremføring av det urgamle og tradisjonelle på en utradisjonell måte gjør prosjektet unikt. Bandet ga i sommer ut sitt debut – album «Remembrance».

 

AMOC – er et kjent navn i rap-miljøet i Sápmi og Scandinavia. AMOC som er den eneste Inari samisk rapperen i verden besøker Alta under Sami Music Week. Han startet sin karriere allerede i 1997, først på finsk, men han endret fort språket til sitt morsmål, Inari samisk. Musikken til AMOC er episk og massiv med følelsesmessige tekster. Sjangeren kan beskrives som horror-rap. Hans mest kjente sanger kan være Kolleákšu ja Šaali. Den første singelen Šaali så dagslys i desember 2006.

I 2007 ble AMOC nominert til «The Young European of the Year”. Med begrunnelse i at AMOC kobler urfolkskultur til den globale populærkulturen. Etter dette har AMOC turnert og spilt i hele Skandinavia, og også i Russland. Etter noen år med stillhet er AMOC plateaktuell i løpet av 2016. Nye sanger kan allerede bli hørt i gigs. AMOC entrer City Scene natt til 6. februar sammen med sin DJ.

 

ÁGY med band feirer Samefolkets dag på City Scene sammen med gjestene til Sami Music Week.

agy

Ágy (f. Agnete Båtnes Braaten) er ei samisk elektropop artist fra Nordreisa. Hun skriver låter med et moderne og edgy uttrykk på både engelsk og samisk, med innslag av tradisjonell joik. Ágys elektroniske sound er basert på sterke melodier, suggererende rytmer og harmoniske krumspring. I 2013 gjorde Ágy nasjonal suksess med låta «Hjerterått» som hun skrev for NRK Super TV-serien med samme navn.

I 2015 gav Ágy ut singlene «Arvedávgi (Rainbow)» og «Supercrush», som var de to første singlene fra hennes debut EP. Ágy EP, «Arvedávgi EP», ble lansert kort tid etter det samme året. Den 1. desember 2015 ble Ágys låt «Arvedávgi» listet på NRK p3, hvor hun påfølgende uke ble kåret til Ukas Urørt på samme kanal.

 

Pressbild Max Mackhé BW.jpg

Vår egen produksjon – Max Mackhé & Gumpegoddi Geriljá.

På Samefolkets dag, lørdag den 6. februar, blir det full fest i Alta da Max Mackhé & Gumpegoddi geriljá (Vargdödargerillan), gjestar Studenthuset City Scene.

Det Tromsøbaserade gerillarockbandet Gumpegoddi geriljá er et rufsete, skittent og flerspråklig rockeorkester, bestående av en gjeng mildt forvirrede superhelter. Smeltende poesi og steinharde politiske budskap backes av Nord-Norges musikalske rock´n´roll-elite. Blodig alvor levereres med en stor porsjon fengende humor. Velkommen til livslyst, velkommen til oppgjørets time, velkommen til krigen mot ulvene. Her er Max Mackhé & Gumpegoddi geriljá.

“Vi förklarar krig mot alla de vargar som hotar oss. Med vår musik som vapen går vi till kamp mot varenda ondskans giriga rovdjur som kommer vår väg för att göra oss illa”.

Max Mackhé er musiker, låtskriver og artist, og har tidigere gitt ut albumene “The Dog Inside” (2009) og “Välkommen Sápmái” (2012). I 2015 kom hans tredje album “Max Mackhé & Gumpegoddi geriljá” ut. I tillegg til hans musikalske framtreden har han også fått oppmerksomhet som aktivist og forgrundsfigur i forbindelse med samiske- og miljøværns saker. Max Mackhé er oppvokst i Jämtland og i Jokkmokk i Sverige, men har de siste årene søkt ly oppe i fjellene på norsk side.